Antenne Rotterdam, laat weten dat je er bent
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141823273236404549
2711151924283337414650
3812162025293438424751
4913172126303539434852
5223144
week 40 | woensdag 4 oktober 2023 05:15 uur | 4 bezoekers

De mensen van het Dakpark, aflevering 1

Rik de Nooijer dienst Stedebouw en Volkshuisvesting, Gemeente Rotterdam

Het draait om het teamwerk
Bij de ontwikkeling van het dakpark in Bospolder gaat het vooral om teamwerk. Alle betrokkenen, de projectontwikkelaar, het OBR, de architecten van het gebouw, de ingenieurs van Gemeentewerken, de buitenruimtespecialisten van dS+V en buro Sant & Co en buurtbewoners zorgen er samen voor dat er iets bijzonders op de Vierhavensstrip wordt gerealiseerd. Rik de Nooijer is werkzaam als ontwerper van de buitenruimte bij de Gemeente Rotterdam. Bij het dakparkproject heeft hij de rol van inhoudelijk opdrachtgever richting de landschapsarchitecten van Sant & Co, het bureau dat het park ontwerpt. Daarnaast richt hij de buitenruimte om het park heen in. 

Juist dat teamwerk sprak Rik de Nooijer zo aan toen hij besloot HTS bouwkunde in Groningen te gaan studeren. In zijn ouderlijk gezin werden altijd heel veel gezamenlijke dingen ondernomen. En dat wilde hij ook graag in zijn toekomstige beroep: samen met mensen uit verschillende disciplines creëren, vormgeven.

Vanaf 2004 is hij als ontwerper van de buitenruimte betrokken bij het dakpark. Hij noemt het zijn meest bijzondere opdracht tot nu toe. Er komen zoveel aspecten bij kijken. Het dakpark wordt uniek. Het wordt een park voor de bewoners, een wijkpark. Maar door haar thematuinen zal het ook wat weg hebben van een klein landschapspark. In het ontwerp wordt gezocht naar harmonie tussen de recreatieve functie en de bedrijfsactivieiten (en het daarbij onvermijdelijke verkeer).

Mooie platanen van ruim 50 jaar oud
Rik’s werkplek biedt uitzicht op de Vierhavensstrip. ‘Mooi hè’, zegt hij, ‘die rij platanen’. Het ziet er inderdaad mooi uit; de lange rij bomen is kort na de oorlog geplant en is na ruim 50 jaar tot volle wasdom gegroeid.

Straks zijn de sporen weg en wordt het gebied nog veel groener. Als het zover is, heeft Rik een lang denkproces voltooid, een proces van uitwisselen, luisteren, veranderen, afstand nemen en meewerken aan nieuwe schetsen. Een proces dat hem boeit en inspireert; kiezen voor de allerbeste oplossing die budgettair mogelijk is en voldoet aan de wensen van de betrokkenen.Ontwerpen is een tijdrovend proces
Ontwerpen is altijd een tijdrovend, cyclisch proces dat zich niet beperkt tot groenvoorziening. Een buitenruimteontwerper moet rekening houden met esthetiek, functionaliteit, verkeersomstandigheden, vormgevingsprincipes, toepassen van de juiste schaalniveaus.In een woonstraatje gelden heel andere principes dan bij een ontwerp voor een bedrijvenpark of een brede laan. En natuurlijk moet er ook worden nagedacht over hoe het ontwerp zich houdt als het eenmaal is gerealiseerd. Hoe zit het met beheer, onderhoudskosten, duurzaamheid?

Ontwikkelen van een huisstijl voor Rotterdam is een opgave
Rotterdam is een interessant werkterrein voor Rik en zijn collega’s. Op het gebied van stadsontwikkeling staat er nog heel wat te gebeuren. Graag zou hij ook een mooie huisstijl voor de buitenruimte aan Rotterdam geven. Loop door de stad en kijk eens kritisch om je heen. Er is een wirwar van stijlen. Deelgemeentes mogen zelf bepalen met wat voor paaltjes ze wildparkeren willen verhinderen, met wat voor hekjes ze plantsoentjes willen omzomen. Naar willekeur wordt er uit de catalogus besteld en in tijden van bezuiniging wordt er gekeken wie er nog wat in z’n magazijn heeft liggen. Het komt het stadsbeeld niet ten goede. In steden als Den Haag of Groningen wordt daar zorgvuldiger mee omgegaan. Ook Parijs is een goed voorbeeld van een stad met een geweldige huisstijl voor haar openbare ruimte. Daar kunnen we in Rotterdam van leren!

Dakpark krijgt eigen identiteit
Als het aan Rik ligt zal het dakpark straks zijn eigen, unieke identiteit krijgen. Samen met Sant & Co buigt hij zich de komende weken over de mooiste, veiligste afsluiting van het park. En natuurlijk over de thematuinen, over de vraag welke tuin waar komt. De landschaparchitecten van het bureau Sant & Co werken aan het ontwerp van het dakpark in Delfshaven en ik denk vanuit mijn rol nadrukkelijk met hen mee".

Marijke Baan

Meer info over het Dakpark? Kijk op de site! www.dakparkrotterdam.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"