Antenne Rotterdam, laat weten dat je er bent
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141823273236404549
2711151924283337414650
3812162025293438424751
4913172126303539434852
5223144
week 40 | woensdag 4 oktober 2023 05:07 uur | 4 bezoekers

De mensen van het Dakpark, aflevering 2

Voor de Vrienden van het Dakpark wordt ongeveer één keer per maand een Dakpark Café georganiseerd in het Informatiecentrum aan het Bospolderplein 15a.

15 februari kwamen ze weer bijelkaar, de Vrienden van het Dakpark. En waar kunnen vrienden elkaar beter treffen dan aan een ‘stamtafel’, met een drankje en een hapje? Dat er ondertussen serieuze zaken worden besproken mag duidelijk zijn. Het gaat tenslotte om de toekomst van de wijk waar alle aanwezigen het beste mee voor hebben, Bospolder!

En dat blijkt wel uit de gesprekken. Lenie en Hannie hebben het over de winkels op de Schiedamseweg. Sommige winkels sluiten zomaar voor weken hun deur, dat komt de buurt niet ten goede. En er zijn ook zoveel dezelfde soorten winkels! Kan het OBR daar nou niet ‘s een beetje op letten, dat er wat meer variatie in het aanbod komt?

De oudere garde heeft het over vroeger, dat er langs het spoor een metershoog hek liep dat helemaal niet lelijk was omdat er gewoon doorheen gekeken kon worden. Het hek hoorde bij Bospolder, het was een begrip. Bospoldenaars zeiden ‘ik woon voor het hek’ of ‘ik werk achter het hek’. En die uitdrukkingen bleven, ook toen het hek allang weg was.

De nieuwe garde is ook present. Joël en zijn vrouw volgen de ontwikkelingen rond het Dakpark met grote aandacht; zij willen in Le Medi gaan wonen maar voorwaarde is dan wèl dat het Dakpark er komt en dat het altijd toegankelijk is, ook al is het midden in de nacht.

De officiële vertegenwoordigers melden de Vrienden over de ontwikkelingen. Namens het OBR rapporteert Edwin van den Heuvel. Het bedrijvengebouw op de kop wordt nu gesloopt. Siwako gaat naar de overzijde, naar de oude Praxis. Ook het Shell-station gaat misschien naar de overkant van de Hudsonstraat, net als de Willemskantine. OBR en Prorail zijn het eens over de sporen. De meesten gaan er uit, er blijft nog een beperkte mogelijk om gedurende 1 jaar gebruik te maken van het spoor om tunnelstukken voor het nieuwe Centraal Station te vervoeren. De stamgasten zijn blij dit te horen. Er klinkt een welgemeend mooi-gemurmel. Last but not least: de contracten tussen OBR en betrokkenen zijn klaar voor ondertekening. Eind februari tekenen Dura Vermeer en OBR de projectontwikkelings-overeenkomst, ook is overeenstemming bereikt over de inhoud van de beheersovereenkomst en de koopovereenkomst. Dat betekent dat er eind 2006 gestart kan worden met de bouw!

Namens projectontwikkelaar Dura Vermeer is Hans van Noort aanwezig. De aanstaande contractondertekening ziet hij als mooie tussenstap. Er hebben zich al veel partijen geïnteresseerd getoond in de gebouwen onder het Dakpark. Er zijn nog geen namen te noemen, daarvoor is het te vroeg. Maar er wordt ook gekeken naar gebruikers die een extra impuls aan de wijk geven, bijvoorbeeld in de creatieve (theater)sfeer. Ook nu reageert de zaal positief, hoe kan het ook anders?

Tot slot is het podium voor de landschapsarchitect van dS+V, Rik de Nooyer. Maar eerst vertelt Els Desmet van De Werkplaats over nieuwe activiteiten: 24 februari speeltuinexcursie voor de buurtkinderen naar 5 Rotterdamse groene speeltuinen en 15 maart Dakpark Café met als onderwerp ‘Thema-tuinen’. In april en mei staan ook al diverse activiteiten gepland, maar de data staan nog niet vast. Die info volgt later.

Als Rik de Nooyer zijn plannen ontvouwt veert de zaal op. Hiervoor zijn de meesten gekomen. Wat gebeurt er met de afzetting van het Park, HUN park? Gerard en een aantal andere bewoners die zich al jaren inzetten voor het park, pleiten vol passie voor veiligheid, die volgens hen alleen maar kan worden verkregen door een hek, een hoog hek. Rik laat zien dat hekken ook problemen kunnen opleveren. Hoe krijg je iedereen er voor het donker uit? Heeft een beheerder genoeg discipline om alle poorten ‘s ochtends te openen? Hoge hekken zien er door het perspectief in een straat uit als een dichte muur. De landschapsarchitect is ook voor afsluiting van het park, maar dan op een zo mooi mogelijke manier. Hij toont de Vrienden van het Dakpark groene oplossingen, dichte, brede, ondoordringbare hagen.

En omdat alle Vrienden van het Dakpark het mooiste voor hun wijk willen stemmen de stamgasten in met het voorstel om, behalve naar hek-opties, tijdens het volgende Dakpark-café open te staan voor nieuwe voorstellen van Rik de Nooyer en zijn team: groene, veilige park-begrenzers. De nieuwe wijkagent ziet er ook wel wat in. De wijk moet veilig, het park moet worden afgesloten, maar natuurlijk wel mooi!

Na afloop heffen de Vrienden het glas met elkaar. Op het nieuwe Bospolder! Tot de volgende keer.

Wil je meedoen met de bijeenkomsten over het Dakpark, meld je aan bij els.desmet@dewerplaats.nl . Ook voor meer informatie over het Dakpark kun je bij haar terecht, of ga naar www.dakparkrotterdam.nl

Marijke Baan 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"