Antenne Rotterdam, laat weten dat je er bent
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 30 | zaterdag 27 juli 2024 06:40 uur | 3 bezoekers

Groen is Booming

Kennisatelier ‘Groen is booming! De stedelijke hefboomfunctie van groen en natuur’
Krachtige steden en wijken is waar we met Nederland naartoe willen. Er zijn meerdere manieren om daartoe te komen, maar gebruikt u wel genoeg de mogelijkheden en diversiteit van groen en natuur in de stad? Steeds meer steden, nationaal en internationaal zetten groen en natuur hoog op de agenda. New York heeft als voornemen de groenste stad van de wereld te worden en ons eigen Amersfoort is dit jaar de groenste stad van Europa. Minister Verburg heeft groen en de stad voor de komende jaren tot speerpunt benoemd en steeds meer steden zien het belang van groen. Ook in de krachtwijken wordt op creatieve manieren Groen ingezet om sociale en economische effecten te bewerkstelligen. In het Kennisatelier Groen is booming! zal de focus liggen op de integrale functie van groen. Groen kan gebruikt worden als hefboom voor stedelijke problemen op tal van terreinen. Het maakt wijken bijvoorbeeld tot een aantrekkelijke woonomgeving, zorgt voor speel- en educatie mogelijkheden, bevordert de gezondheid en biedt kansen voor burgerparticipatie. Op donderdag 13 december 2007 organiseert Nicis Institute in Amersfoort een kennisbijeenkomst waarin de mogelijkheden en effecten van Groen worden belicht en waar u praktijkkennis kunt opdoen om groen als middel te gebruiken voor het behalen van vele diverse verbeteringen in uw stad.
Beschrijving
In Amersfoort, de Groenste stad van Europa, wordt u in een inspirerende omgeving verwelkomd voor het Kennisatelier. Door het ministerie van LNV zal een toelichting worden geven op het groenbeleid van minister Verburg voor de komende jaren. Aan praktijktafels kunt u zich op basis van voorbeelden van steden verdiepen in twee van de volgende onderwerpen:
  • Groen en burgerparticipatie – De best practice die hier centraal staat is Nieuw Leyden. In deze nieuwbouwwijk in Leiden is samen met bewoners nagedacht over duurzame woningen en de inrichting van de straten. Hierbij kozen de bewoners zelf voor de vorm van groen die zij in hun straat wilden hebben. Het onderhoud van het groen gaat in veel gevallen in samenwerking met de bewoners.
  • Groen en wijkaanpak – De Arnhemse wijk Presikhaaf is al langere tijd een wijk waar veel aandacht aan wordt besteed door de gemeente Arnhem. Nu is de wijk als een van de 40 prachtwijken van minister Vogelaar aangewezen. In het ontwikkelingsplan Presikhaaf werd al eerder het Presikhaafpark als een belangrijk verbeterpunt aangemerkt. Door het park aantrekkelijker te maken voor de bewoners van de buurt verbetert de leefbaarheid van Presikhaaf. Investeren in groen werkt hier als hefboom bij de oplossing van vele andere problemen.
  • Groene verbindingen tussen stad en land – De gemeente Amsterdam investeert al tientallen jaren in het buitengebied. Een aanleggen van goede verbinding met het buitengebied vanuit de stad is daarbij een essentieel onderdeel voor de stad. Door de Amsterdamse scheggenstructuur loopt het ‘buitengebied’ diep de stad in en wonen veel stedelingen dicht bij de natuur. Bij het behouden van deze groengebieden gaat het om het maken van harde keuzes. De Gemeente Amsterdam licht de voornaamste punten van dit beleid toe.
  • Groen en geld – Groen hoeft niet alleen door de overheid te worden gefinancierd. Door andere partijen de belangen van groen te laten zien en te wijzen op hun plichten kan veel extra geld binnenstromen voor groen. De landelijke woningcorporatie Portaal is bereidt te investeren in een groene leefomgeving. Samen met de gemeenten investeren zij in groen in ‘hun’ wijken. Bij deze praktijktafel zullen zij vertellen over hun samenwerking met de gemeente Leiden.
  • Groen en gezondheid – Groen bevorderd beweging en gezondheid. Het programma Green Care Amsterdam heeft onder andere gekeken naar de karakteristiek van zorgboerderijen en de ontwikkeling van instrumenten om de effecten van zorgboerderijen te meten. Wanneer gemeenten investeren in het opzetten van zorgboerderijen kan hier hoogwaardige zorg worden geboden die goed aansluit op de behoefte van sommige groepen zorgbehoefenden.
  • Groen en educatie – Omdat stedelijke kinderen steeds minder in aanraking komen met de natuur zijn projecten die zich op educatie in en over de natuur richten erg belangrijk. Bij het project Van Luchtkasteel tot Dassenburcht gaan scholen en landgoederen een contract aan om samen een onderwijsprogramma te verzorgen. Het project biedt mogelijkheden voor gemeenten, NME-centra en vrijwilligersorganisaties om te werken aan de openstelling en vermaatschappelijking van (particulier) landgoederen. Veel gemeenten en provincies zijn bereidt subsidie te verlenen aan het project. Ook steken een aantal stichtingen, fondsen en bedrijven geld in het project.
Aan de praktijktafels komen lokale praktijkervaringen aan bod. Ervaringen kunnen worden uitgewisseld en succesvolle aanpakken worden besproken. Na de eerste kennismaking kunnen deelnemers besluiten contactgegevens uit te wisselen om ook later verdere samenwerking op te zetten.
Ook krijgt u, door middel van een groene excursie, als afsluiting een kijkje in de succesvolle aanpak van Amersfoort. Het Kennisatelier wordt afgesloten met een lunch.

http://www.nicis.nl/nicis/bijeenkomsten/2007/
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"