Antenne Rotterdam, laat weten dat je er bent
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 24 | zondag 16 juni 2024 23:58 uur | 9 bezoekers


Voorbeeld transformatie achtertuin aan de Oranjeboomstraat met Tuinman(m/v) en bewoners

DE OMGEKEERDE WERELD

Het goede nieuws: in een serie van zeven vrijdagochtenden kun je gratis een inspirerende verdiepingsslag meemaken rond het vak van Tuinman(m/v) in de wijk. Het slechte nieuws: we zijn al over de helft, er zijn nog maar twee ochtenden te gaan. Haast u! Afgelopen keer, 8 november, ging deze Tuinmanacademie over ontwerpen voor de buitenruimte. Thema: ‘Ontwerpen tussen de mensen en zonder computer’.

 


Meestal gaat het zo: een buitenruimte moet (opnieuw) ingericht worden. Beleidsmensen gaan aan de slag. Ontwerpers bedenken iets – al of niet via een ontwerpwedstrijd. Er volgt inspraak van gebruikers en bewoners – of niet. Vervolgens komt er een aannemer die het plan uitvoert. De gebruikers van de buitenruimte zijn daarna aangenaam verrast – of niet. Dit hele proces neemt meestal zo’n drie jaar in beslag – of veel langer. Kosten: ergens tussen de half miljoen en drie miljoen – of meer - afhankelijk van de plek. Onderhoudskosten zijn niet altijd meegerekend. Rini Biemans van Creatief Beheer zet vraagtekens bij deze volgorde. Zijn Tuinmannen (m/v) demonstreren een andere werkwijze.


In een dynamische tijd als de onze is drie jaar (of meer) een lange periode. In die tijd wordt er ook gewoon geleefd in de wijk en groeien kinderen op. Bovendien veranderen wensen, of dwingt de praktijk je om andere oplossingen te zoeken. Een organische manier van ontwerpen, tussen de mensen in en samen mét de mensen, is een andere manier van werken. Liefst ook nog met bestaande en aanwezige materialen.


“We beginnen gewoon”, aldus Biemans. “Zet een bankje neer en kijk wat er gebeurt. Haal tegels weg en kijk hoe mensen reageren. Je komt erachter wat wel en niet werkt door te beginnen, anders blijf je voortdurend bijstellen. Dus niet een brug laten ontwerpen door een kunstenaar met een computer, maar om je heen kijken welke materialen er zijn en het daarmee doen. Voorwaarde is wel dat je verstand van zaken moet hebben. Maar de meeste van onze Tuinmannen m/v hebben zeker tien jaar praktijkervaring. Die weten wat ze doen.”


Het zijn maar wat losse voorbeelden. Waar het om gaat is dat je het geijkte en kostbare vormgevingsproces omkeert. Dat je als samenleving het lef hebt om iets anders te proberen en organisch ontwerpen een kans te geven. Met respect voor het historisch en cultureel erfgoed van bewoners. Creatief Beheer kan dit. Dan is er in drie of vijf jaar ook een nieuwe buitenruimte, gevormd door de dagelijkse behoeften in de praktijk. En bovendien tegen veel lagere kosten. Niet onbelangrijk in deze sobere tijden.


Inspiration talks, zo zou je de Tuinmanacademie kunnen noemen. Deskundigheidsbevordering. Kritische vragen stellen en met elkaar antwoorden zoeken. Van elkaar leren dus, want met zijn allen weten we meer. Volgende keer, 15 november, gaat het over ‘De groene veiligheid van de Tuinman’ en een week later is het thema ‘Kosten en baten van de Tuinman’. Iedereen is van harte welkom! Tuinmannen, carrièreswitchers, groenvrijwilligers, stagiaires: je moet zijn in het nieuwe onderkomen van Creatief Beheer, Waalhaven Oostzijde 1 (Sluisjesdijk) van 9.15 tot 12 uur. Wel graag van tevoren aanmelden, info@creatiefbeheer.nl Meenemen: een open mind.


Zie ook algemeen programma

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"