Antenne Rotterdam, laat weten dat je er bent
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1711151924283237414650
2812162025293338424751
3913172126303439434852
410141822273135404449
5233645
week 3 | zondag 23 januari 2022 16:14 uur | 6 bezoekers

Het geheim van Creatief Beheer is dat wij geen geheimen hebben

In 2002 werd Creatief Beheer opgericht door Karin Keijzer en Rini Biemans, twee bevlogen kunstenaars die een nieuwe manier hadden bedacht om de stad groener, schoner en veiliger te maken. Anno 2008 heeft Creatief Beheer vier grote projecten lopen in Rotterdam.

Het eerste project vond plaats in het Oude Noorden in 2002. Met een klein groepje vrijwilligers stortte Creatief Beheer zich op de tijdelijke inrichting van een braakliggend terrein in het Oude Noorden. Het terrein veranderde in enkele maanden van een puinvlakte in een tuin vol wilde bloemen, sofa's van gras en groene, groeiende speelhutten van gevlochten wilgentakken.

Het meest mediagenieke moment van het project was de opening van de Trippelzone, een alternatieve uitlaatplek voor honden. De dagbladpers en zelfs landelijke TV ploegen verzamelden zich om de eerste drol vast te leggen. Karin: ´Iedereen vond het reuze grappig, maar we werden absoluut niet serieus genomen. Maar tegenwoordig is dat heel anders. Creatief Beheer heeft een enorme sprong voorwaarts gemaakt. In 2005 werd Proefpark de Punt (Bospolder Delfshaven) uitgeroepen tot het Meest Kindvriendelijke Project van Nederland.

 

De Creatief Beheer Methode

Karin Keijzer vertelt over de Creatief Beheer Methode. ´Met onze terreinen bieden wij een soort podium in de openbare ruimte. Die ruimte is van en vóór iedereen. Niets moet, alles mag. Iedereen kan eruit halen wat hij zelf wil. Als je wilt, kun je meedoen, als je het druk hebt, kan je gezellig effe een praatje komen maken. Al rijd je alleen maar langs met de auto, dan is het ook leuk!

Het geheim van Creatief Beheer is dat wij geen geheimen hebben. Wij praten met iedereen, van wethouders tot buurtkinderen, van zogenaamde probleemjongeren tot bejaarden met rollators. Wij zijn voor iedereen aanspreekbaar.

Wij doen alles samen met de buurt, van het maken van de plannen voor een terrein tot de praktische uitvoering tot het dagelijkse onderhoud. Het is de juist betrokkenheid van de bewoners die maakt dat onze projecten aanslaan. Zorgzaamheid en aandacht, dat zijn kernwaarden bij ons, en dat waarderen mensen. Wij willen niet snel een succesje boeken en dan weer verder. Het kleinschalige, het rustige, de menselijke maat, daar staan wij voor. Mensen zijn vervreemd geraakt van de openbare ruimte en daar komen problemen uit voort. Alles moet snel, snel en dan gauw door naar het volgende, zonder om te kijken. Geen wonder dat daar rotzooi van komt.

 

De kracht van de langzame groei

Wij geloven in de kracht van de langzame groei. Als een project een tijdje draait, zie je dat mensen contact met elkaar gaan maken. Samen tuinieren, samen koffie drinken, je buren leren kennen, vroeger was dat heel gewoon. Onze eerste grote opdracht was Proefpark De Punt, een braakliggend terrein in Bospolder. Dit project loopt nog steeds. Het wordt daar steeds leuker. We hebben inmiddels een theehuis, een duiventil, een kippenhok, een filosofiekeet, prachtige bloemen en planten en heel veel aanloop van buurtkinderen en bewoners. Ze kunnen spelen, meehelpen in de tuin - iedereen vindt het leuk. Door voortdurend zorg en aandacht te geven creëer je ook zorgzaamheid bij de omwonenden. Als er iets kapot gaat, dan repareren we het, dat hoort erbij. Wij gebruiken bewust geen ´hufterproof´ materialen. Wij willen laten zien dat zorg en zachtheid veel betere resultaten boekt.

 

Er gaat altijd wel iets mis!

Karin Keijzer, in 2002  begonnen als tuinvrouw, is thans directeur van Creatief Beheer. Karin moet er zelf om lachen. ‘Ach, directeur... ik doe nog steeds alles, hoor! Maar ik zit niet meer dagelijks op de projecten zelf. Ik ben nu meer bezig met overzicht houden, ideeën uitwerken, en het begeleiden van de parkmanagers.

Op ieder project staat een parkmanager, iemand die regelmatig aanwezig is, contacten met de buurt legt, plannen uitvoert, de boel onderhoudt en repareert. Zolang alles goed gaat, laat ik ze hun gang gaan. Gaat er iets mis - en er gaat altijd wel iets mis! - dan zoeken we samen een oplossing. Ook als er dingen mis gaan, proberen we de buurt te betrekken. Mensen willen best moeite doen, als ze maar niet zelf de kar hoeven te trekken. Wij bieden structuur, een luisterend oor en een beetje begeleiding. Vaak is er niet meer nodig dan dat.‘

 

Erkenning

‘De erkenning die we nu krijgen is fantastisch. Zelfs in het buitenland krijgen onze projecten aandacht. Ondertussen zijn wij voortdurend bezig met ontwikkelen en uitvoeren van nieuwe plannen. Onze grootste opdrachtgevers zijn nu de gemeente Rotterdam, het OBR en woningbouwcorporaties. In totaal hebben we nu vier projecten lopen in de stad: Proefpark de Punt in Bospolder, Bloementuin Spangen in Spangen en de Afrikaandertuin en Bloemhof Groen op Zuid. De laatste twee zijn in opdracht van Vestia en de deelgemeente Feijenoord.'

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"